Крагујевац

На око сто километара јужно од Београда налази се Крагујевац – центар Шумадије и Поморавља, четврти град по величини у Србији. Поуздан знак да сте стигли у некадашњу престоницу Србије јесте саграђени крст, на чијој се полеђини налази икона „Свети Георгије убива аждаху", која представља градску славу и, наравно, свеца заштитника града.

Најбољи начин да упознате Крагујевац, јесте да обиђете сва значајна места, чујете занимљиве приче из живота града и из доба Милошеве владавине. Треба посетити:

  • Комплекс "Милошев венац" - унутар овог комплекса је више грађевина и институција које сведоче о богатој историји Крагујевца;
  • Амиџин конак - једини остатак кнежевог двора из 1818;
  • Зграда Прве крагујевачке Гимназије која је основана 1833 године са спомен – учионицом;
  • Спомен парк "21 октобар" - У спомен на жртве стрељања у Другом светском рату, читав простор Шумарица је претворен у спомен - парк у коме се налази 30 гробница од којих је десет уметнички обликовано споменицима, од којих је свакако најпознатији "Споменик стрељаним ђацима и професорима", потом, "Споменик бола и пркоса", "Споменик чистачима обуће", споменик "Сто за једног", споменик "Отпора и слободе".

Акваријум "Крагујевац" представља први јавни акваријум у Србији. Основан је 1999.године. У његовој колекцији се налази преко 600 биљних и животињских врста из водених екосистема са свих простора Земље.

 

Временска прогноза