Новости

Домаћи туристи сачуваће виталност туристичке привреде

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас да су дестинације у земљи пуне и да је на Златибору и у Врњачкој Бањи попуњеност капацитета око 95 одсто, док се у Сокобањи не може наћи ниједан слободан кревет и да је у јулу у тој бањи остварен рекордан број ноћења, око 110.000.

Rasim Ljajić

Љајић је за ТВ Прву казао да је ове године сеоски туризам у земљи доживео експанзију, као и многе друге дестинације које нису биле познате грађанима сада су пуне гостију и додао да ће управо велики број домаћих туриста много значити туристичкој привреди.

„То ће омогућити људима који се баве туризмом да „држе главу изнад воде“ и значиће да се очува виталност наше туристичке привреде“, рекао је Љајић и нагласио да ће штета по основу девизног прилива бити око милијарду евра.

Истакао је да се та штета тешко може надоместити домаћим туристима, али да се чини све како би она била што мања.

Једна од идеја да се „спаси“ домаћи туризам, подсетио је министар, била је подела додатних 400.000 ваучера за летовање у земљи , након што је 160.000 ваучера расподељено током фебруара.

„Идеја од 400.000 ваучера се реализује, не на начин на који смо очекивали, корона је утицала на динамику коришћења ових ваучера, до данас је подељено негде до 102.000 ваучера. Сви ови догађаји су утицали да се смањи интересовање за коришћење ваучера“, навео је Љајић.

Доминатно су се, каже, раније за ваучере јављали пензионери, али их је ситуација око епидемиолошке ситуације демотивисала да се јаве за ваучере, те се сада јављају запослени са примањима нижим од 70.000 динара.

Сви који желе да искористе ваучере могу да се пријаве до 20. новембра ове године, рекао је Љајић.

Говорећи о трговинском сектору, Љајић каже да не очекује „врућу јесен“ за трговински сектор нити да ће тај сектор претрпети неке значајније промене.

„Нема назнака да би могло да дође до поремећаја у снабедавању трговина“, казао је и додао да смо ту били током кризе доста бољи од многих земаља, тако да ће ће ланци снабдевања ићи својим током.

19 Август 2020 4493 прегледа